Alle vil gerne have et hjem, der er flot og præsentabelt. Bare fordi man ved, hvilket resultat man vil opnå, betyder det dog ikke, at man også ved hvordan man kommer derhen. Det gør sig specielt gældende, når det kommer til design og indretning. De fleste mennesker kan meget hurtigt bedømme, om et rum er flot at se på eller ej. Det kræver ikke nogen længere uddannelse, og man behøver ikke engang en reel strategi. Det er noget vi gør ganske intuitivt: vi ser rummet, og indenfor et sekund, har vi allerede vurderet hvad vi synes om det. Det starter som en mavefornemmelse, men kan meget hurtigt underbygges med vores tanker og følelser. Men bare fordi vi kan se hvornår noget er pænt eller grimt, betyder det ikke, at vi også automatisk kan designe noget der er flot. Design-processen er noget helt andet end vurderings-processen.
Det afholder selvfølgeligt ikke de fleste mennesker fra at prøve at indrette deres hjem på en flot måde. Vi vil jo gerne have at vores bolig er rar at være i, og kan imponere eventuelle gæster. Da de færreste har lyst til at bruge penge på en indretnings-arkitekt, så er der jo ikke andet for, end at prøve selv. Da vi jo er i stand til at vurdere om resultatet er pænt eller ej, så er der også en chance for at opnå succes. Vi er bare nødt til at prøve os frem igen og igen, ind til vi ender ud med et resultat, som vi er tilfredse med. På vejen tilegner vi os så nogen principper, som vi kan tage med os videre.
Det lyder jo meget simpelt, men det kan ofte være en lang og barsk affære. De fleste mennesker har nemlig en helt forkert tilgang til, at gøre et hjem præsentabelt. De stirrer sig blinde på de store ting. De flytter rundt på møblerne, maler væggene eller begynder at investere i en masse kunst og andre pynte-genstande. Det er meget almindeligt at tro, at det er disse store og iøjnefaldende ting, der skaber atmosfæren i rummet. Men det er faktisk lige omvendt! Vores indtryk af et rum er typisk et produkt af detaljerne. De små ting vi ikke er bevidste om, men som vores underbevidsthed virkeligt bider sig fast i.
En af de helt store ting i den sammenhæng er overgangen imellem væg og loft. Hvis den overgang ikke er ordentligt på plads, så går det virkeligt ud over ens oplevelse af rummet. Det kommer til at virke rodet og ?beskidt?: også selvom alle genstandende er placeret på systematisk vis, og vi lige har gjort rent.
Løsningen er altså, at skabe en flot overgang imellem væg og loft. Det kan man gøre med en gesims eller en skyggeliste. Det er altså ret enkelt at løse problemet, og du vil knap nok lægge mærke til skyggelisten eller gesimsen efterfølgende. Men det er okay: løsningen er at fjerne den grimme overgang. Det er den slags detaljer der virkeligt tæller.